Jdi na obsah Jdi na menu
 


BOHYNĚ LADA - LÁSKA, SEXUALITA A HARMONIE

lada-mensi.jpg  "Jen jednou v roce kvetou stromy,
jen jednou v roce se můžeme zastavit a cítit vůni rozkvetlých třešní....
ta vůně je až omamná a vybízí k snění...

....je právě ten okamžik, kdy se den schyluje k večeru, tóny barev jsou najednou sytější, živější a je slyšet jen ševelení větví stromů v třešňovém sadě. Je to jen zdání nebo skutečnost? .... jedna třešeň jakoby připomínala siluetu ženské postavy...

... vystoupila ze stínu třešně stále otočena zády a oděna jen do rozkvetlých třešnových květů..... začala tančit.... tajemná svůdná kráska..."

 

 

Bohyně Lada je bohyní lásky, sexuality a harmonie. V příbězích se praví, že vstupuje na zem v čase jarní rovnodennosti a při podzimní rovnodennosti se vrací zpět do nitra země. (podobnost s řeckou Persefonou). Symbolizuje tak živou sílu přírody, její rozkvět a plodnost. Říká se, že dává život přírodě. Dříve se konaly velké oslavy příchodu jara - na počest bohyně Lady se zapalovaly ohně, ženy tančily okolo nich a zpívaly "ladařské písně". Tyto tance měly obnovovat rovnováhu v přírodě i v myslích lidí (jarní rovnodennost - rovnováha světla a tmy).

 

Ve staročeštině Lada znamená "děva, panna". I u nás máme v kalendáři jméno Lada. Také jedno slovanské přísloví praví: "Kde baba, tam Lada." To je hezké :) Dalo by se říci, že Lada představuje vyloženě ženskou sílu a energii. Také se jí říká "paní květů".

 

ZAJÍMAVOST

Přesuňme se na chvíli k zimnímu slunovratu... Pohané slavili zrod nového slunce (Kračún - nejkratší den v roce, naše Vánoce). Nedávno jsem se dočetla jednu zajímavost..... Známé slovo "koleda" se pravděpodobně vyvinulo ze dvou slov:
"ko" co předchází vtělení na zemi
"Leda" - neboli Lada
to dohromady znamená - vtělení Lady na zemi